13 Mart 2015 Cuma

Az- Hakan Günday

Hakan Günday uzun zamandır okumak istediğim bir yazardı. Bir süre önce Çağan Irmak'ın Tamam Mıyız? filmini seyretmiştim, orada yazarın Kinyas ve Kayra romanından bahsediliyordu. Ama okuduğum yorumlarda bahsi geçen kitabın biraz rahatsız edici olabileceğini okuyunca yazarın yine çok popüler olan Az romanını okumaya karar verdim. Bu kitap 2011 yılında ilk çıktığında çok okunmuş ve çok beğenilmişti.

Yazar Hakan Günday 1976 doğumlu. Önce Fransızca Mütercim Tercümanlık bölümüne başlamış, sonra Siyasal Bilgiler bölümüne geçmiş. İlk romanı Kinyas ve Kayra'yı yazmaya 17 yaşında başlamış ve romanını 24 yaşında bitirmiş. 2011 yılına kadar yedi roman yazmış. Ayrıca Dot Tiyatrosu için oyun yazarlığı yapıyormuş.

Az 355 sayfa ve kabaca üç bölümden oluşuyor. İlk bölümün kahramanı Derdâ, güneydoğudaki şehirlerden birinde yaşarken 11 yaşında annesi tarafından okuldan alınıp Hikmetçiler tarikatının müritlerinden Ubeydullah'ın oğlu Bezir'le evlendirilerek Londra'ya götürülür. Bezir şiddete oldukça eğilimli az konuşan garip bir adamdır. Derdâ eve hapsedilir, ama 16 yaşında yaşadığı zulme daha fazla dayanamayacak hale gelince -garip bir ilişkide olduğu- karşı komşusunun yardımıyla evden kaçar. Ama hayat yine de kolaylaşmaz onun için, eroin bağımlılığı da dahil olmak üzere çok daha çetin savaşlar vermek zorunda kalır.

İkinci bölümün kahramanı ise babası hapiste olduğu için hasta annesi ve kendi geçimini evlerinin bitişiğindeki mezarlıkta gelen ziyaretçilerin gösterdiği mezarları temizleyerek sağlamaya çalışan Derda'dır. Derda'nın hayatı da çok zordur, ama onun için hayat Oğuz Atay'la tanıştıktan sonra değişir, yine de güzel anlamda bir değişim olmaz gerçi. Kitabın sonunda ise Derda ile Derdâ'nın hayatı Oğuz Atay sayesinde kesişir.

355 sayfalık bu kitap kesinlikle sayfaları merak içinde çevirtiyor size, bir çırpıda okuyorsunuz, her ne kadar yaşananlar hiç iç açıcı şeyler olmasa da... Kitabı beğenmediğimi söyleyemem ama beğendim de diyemiyorum sanki. Kitaptaki olaylar gerçekten bir yerlerde birileri tarafından yaşanıyor, evet, ama romanda bu kadar korkunç olayın üst üste gelmesi bana inandırıcı gelmedi, romanın inandırıcı olması gerekiyor diye bir şey de yok tabi ama... Kısacası bu da bir tür, ama çok bana hitap eden bir tür olmadı. Keyifli okumalar...

Bu arada kapak resmini çok beğendim:)

Resim:http://www.ntv.com.tr/j/NTVMSNBC/Components/ArtAndPhoto-Fronts/Sections-StoryLevel/K%C3%BClt%C3%BCr%20Sanat/Edebiyat/130507-az.hlarge.jpg

12 yorum:

  1. Sadece son kitabını okumadım Günday'ın , en çok Az'ını severim , Çok kişi Kiyas ve Kayra'sını sever:D üzüldüm frekans uyuşmazlığına lakin herkes de aynı şeyi sevemez ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakan Günday'ın çok sıkı bir hayran kitlesi olduğunu biliyorum tabi, kitabı sevmedim değil ama benim tarzım değil sanırım, yorumun için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  2. Kitabın türü konusunda size katılıyorum, kitabı sevmeme rağmen türünün bana hitap etmediğini dolayısıyla da Günday'dan başka bir kitap okuma olasılığımın düşük olduğunu düşünmüştüm... okuyalı 3 sene kadar oldu hala tek kitaptayım :) Birde nedense erkek olan Derda'ya daha çok üzülmüştüm oysa kız olan daha mı çok çekmişti ? sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de sizinle aynı hissiyattayım şu an:) ikisinin de hikayesine yürek dayanmıyor gerçekten:) Yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  3. Benim de merak ettiğim bir kitap. Konusu bilmiyordum ama okumak istiyordum. Yorumunu okuyunca dikkatimi çekti. Elime geçerse seve seve okurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım seversiniz, ben yazarın "çocuk gelinler" "yurtta yaşayan çocukların sorunları" gibi toplumsal konulara dikkat çekmesini de sevdim, yorumunuz için teşekkür ederim, keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

      Sil
  4. günümüzün en iyi yazarlarından kabul ediliyor ama ben de halen okumadım bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aa şaşırttın beni:) ben de gerçi yeni okudum ama..:))

      Sil
  5. Hakan Günday'ın Piç kitabını okumuştum fakat pek benim tarzım olmadığı için diğer kitaplarını maalesef okumak istemedim.Çok hayran kitlesi olması da bence yazarın büyük başarısı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarzı bana da pek hitap etmedi ama haklısınız gerçekten çok sıkı bir hayran kitlesi var, yorumunuz için teşekkür ederim:)

      Sil
  6. Hakan Günday hiç okumadım bir şans vermeliyim sanırım :(
    Tarzım olmadığı için pek sıcak bakmamıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir deneyin, o kadar çok seveni var ki, belki siz de onlardan biri olursunuz:) sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...