1 Mart 2015 Pazar

Atanamayanlar- Başar Öztürk

1982 doğumlu yazarın ilk kitabı Atanamayanlar. Ben önce kapağını görüp çok beğenmiştim, içine göz attığımda da beni hayal kırıklığına uğratmayacağını anlamıştım. Okuyanus Yayınları'nın Üç Günlük Dünya Edebiyatı serisinden bir kitap bu. Kitabın başında da Üç Günlük Dünya Edebiyatı ile ne kast edildiği açıklanmış.

Atanamayanlar ismi bir çok kişiye ilk başta atanamayan memurların çektiği sıkıntılarla ilgili bir kitap izlenimi verse de asıl gönderme Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar kitabına. Kitabımız üç bölüm ve ek kısımlarından oluşuyor. İlk bölümdeki kahramanımız Ülgen bir devlet dairesinde çalışmaktadır ancak hayatı çok sıkıcı ve anlamsızdır, özellikle yalnızlıktan çok muzdariptir. Bu kısır döngüyü kırmak için de kendisine ilkokul hayat bilgisi kitabını kılavuz seçer. Ondan aldığı feyz ile ilk adım olarak çalıştığı dairedeki üstü Hikmet Bey ile yakınlaşmaya çalışır. İkinci bölümde ise Ülgen'i teğet geçen, Hikmet Bey'in oğlu Nihat'ın hayatına konuk oluruz. Bir fotoğrafçının yanında çalışan Nihat'ın hayatı hiç tanımadan fotoğrafını çektiği Ülgen'i ararken yaşadığı içsel hesaplaşma ile değişir.

Gerçekten değişik bir kitaptı. Bazı kısımlarında kurgu daha inandırıcı olabilirdi diye düşündüm ama yazar kurgudan ziyade kahramanlarına söyletmek istedikleri ile daha çok ilgilenmiş. Yazarın yazım hayatına güzel romanlarla devam edeceğini düşünüyorum. Buradan yazarın kitabıyla ilgili röportajını okuyabilirsiniz, böylece kitabın da daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Keyifli okumalar:)

Resim:Üç Günlük Dünya Edebiyatı twitter hesabından yayınlanmış.

6 yorum:

  1. Bu kitabı okur muyum çok emin değilim ama sizi gerçekten kutluyorum. Böyle genç bir yazarın kitabını tanıtmak müthiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim İlhan Bey, nice genç ve yetenekli yazar rafların arasında kayboluyor malesef...:)

      Sil
  2. hımmm konu güzelmiş :)

    YanıtlaSil
  3. Alıp almamakta kararsız kaldığım kitaplardan biri. Genç yazarlara olan önyargımı kırmalıyım artık bence:/

    YanıtlaSil
  4. Ben bu kitabı tavsiye ederim. Ön yargılarımızı kırmalıyız, genç yazarların enerjisi ve farklı bakış açısı denemeye değer, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...