15 Kasım 2013 Cuma

Sempozyum - Muriel Spark

Muriel Spark adını çok duyduğum bir yazardı. Bu kitabıyla tesadüfen karşılaşınca okumaya karar verdim. 174 sayfalık kitap 1992 yılında Can Yayınları'ndan çıkmış. Sempozyum ismi kitabın konusuyla pek bağdaşmıyor gibi görünüyor aslında, insanın aklına bilimsel ve resmi bir toplantı geliyor oysa kelime aynı zamanda -özellikle eski Yunan'daki anlamıyla- içkili, müzikli toplantılar için de kullanılıyormuş, yine de ben olsam kitabın ismini "sempozyum" olarak bırakmazdım:)

Konusu İngiliz Hurley ve Chris çiftinin verecekleri yemek davetlerine çağıracakları konuklarının farklı hayatları üzerine, bu konukların farklı yaşamları ile bu yaşamların birbirlerine dokunduğu noktaları okuruz kitapta. Örneğin Hurley yaşı ilerlemiş bir ressamdır, konuklardan Annabel bir televizyon programcısıdır ve Hurley ile ilgili bir program hazırlamak istemektedir. Başka bir konuk olan Hilda, Chris'in samimi arkadaşıdır, Hilda davete kendisi katılamayacaktır ama oğlu William ile yeni evlendiği eşi Margaret geleceklerdir.

Kitapta özellikle Margaret'in ilginç yaşamı üzerinde duruluyor, başlarda biraz sıkıcı gelse de Margaret ile ilgili kısımlar merak uyandırıcı. Yine de beni pek etkilemedi bu kitap. Fazla sahne değişikliği olmadığından kafamda hep bir tiyatro oyunu olarak canlandı olaylar. Sanırım Muriel Spark'ın daha güzel romanları da vardır, yine de ilginizi çekebilir. Keyifli okumalar.

Resim:http://images.fineartamerica.com/images-medium-large/dinner-with-friends-carmen-tyrrell.jpg

0 kalem yazmış:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...