2 Kasım 2013 Cumartesi

Nefes Nefese - Ayşe Kulin

Everest Yayınları'ndan çıkmış olan Nefese Nefese'yi cep boy formatından okudum, kitap 460 sayfa. Gerçek bir olaydan esinlenilenerek yazılmış bir roman. İkinci dünya savaşında Almanlar'ın Fransa'yı işgali sırasında Türkiye kendi vatandaşlarını savaşa tarafsız olan ülkelerine geri getirerek güvence altına alabilmek için Fransa'dan kalkacak trene bir Türk vagonu ekletir. Bu trende hem bir Yahudi ile evlendiği için ailesi tarafından dışlanmış olan hükümette bakanlık yapmış Fazil Reşat Paşa'nın kızı -aynı zamanda dış işleri bakanı yardımcısı Macit Bey'in baldızı- Selva ile ailesi ile onun gibi Türkler hem de Türkiye'den yardım talep eden aslen Türkiye ile hiç bir alakaları olmasa da sahte pasaportlarla Türkleştirilmiş zor durumdaki Yahudiler olacaktır. Türk hükümeti her türlü riski göze alarak bu insanlara yardım etmeyi seçmiştir.Hem Türkiye dış işleri bakanlığı hem de Fransa ve diğer bölgelerdeki Türk konsoloslukları büyük yardımlar yapmışlardır, zaten kitabın başında büyük yardımda bulunan Türk konsolosları ve konsolos muavinlerinin isimleri de verilmiş. Büyük zorluklarla trene binen yolcuların tedirginlikleri yine bitmez, yolculuk hem çok çilelidir hem de risklerle dolu, öncelikle Yahudi yolcuların gerçek kimlikleri kesinlikle ortaya çıkmamalıdır, diğer taraftan günler haftalar süren yolculuk herkesi çok zorlar.

Romanın ana konularından biri de Fazıl Reşat Paşa'nın dış işleri bakan yardımcısı Macit Bey ile evli olan büyük kızı Sabiha ve onun yaşadıklarıdır. Açıkçası ben Ayşe Kulin'in yalın anlatımını sevsem de bu kitabı çok kopuk buldum, Sabiha ile ilgili konular romanın konusu içinde bir yere bağlanmıyor, bana göre ya o kısımlar çıkarılarak ana konu üzerinde durulmalıydı ya da daha ayrıntılı yer verilerek bir şekilde ana konuyla daha bütünleştirilmeliydi. Genel olarak kitap bir "masal" gibi hızlı hızlı analtılmış havası veriyordu, yani olaylar hızla arka arkaya sıralanmış gibiydi. Konu ilginç ve hatta yaşanmış olaylara dayanıyor olsa da kitap olarak Nefes Nefese üzerimde pek iz bırakmadı, yine de okunabilir, keyifli okumalar.

10 yorum:

  1. Ayşe Kulin güzel öyküler yakalıyor ama ben bir yazar olarak iyi bir anlatıcı olduğunu, edebiyat yapabildiğini düşünmüyorum. Kolay okunduğu ve sıkmadığı da bir gerçek. Yine öyle olmuş galiba.

    YanıtlaSil
  2. Evet ben aynen katılıyorum, ilginç öyküler ama anlatimında edebi bir tat en azından bu romanda yoktu, ama kolay okunan sürükleyici bir kitap, yorumun için teşekkürler, sevgiler:)

    YanıtlaSil
  3. Benim çok hoşuma gitmişti,hem etkilenmiş hem de keyifle okumuştum :) Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu olarak gerçekten ilginç bence de, hele de gerçek bir olay olması insanı daha da heyecanlandırıyor, yorumunuz için teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  4. Kulin okumayı çok severim.Bu kitabını da almıştım.Okuyacağım bir ara.Tanıtım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kulin'i ben de seviyorum, üretken bir yazar, yorumunuz için ben teşekkür ederim, sevgiler:)

      Sil
  5. Yorumuna aynen katılıyorun Erencim. çok doğru tespit. Uzun zaman oldu okuyalı ama bende de iz bırakmamış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın ilk romanlarından sanırım, belki bunun da etkisi vardır, yorumunuz için.ben teşekkür ederim Defne Hanım, sevgiler:)

      Sil
  6. bende bu kitaba yeni bşladım ve cidden güzel bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe Kulin'i seviyorum, bu kitabını da beğenmiştim, siz de beğenirsiniz umarım, keyifli okumalar, yorumunuz için teşekkürler, sevgiler:)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...