29 Ağustos 2013 Perşembe

Mutluluk Projesi; Ev - Gretchen Rubin

Yine D&R'ın kampanyası sonucu 9,90 TL'ye aldığım bir kitap. Daha önce Gretchen Rubin'in Mutluluk Projesi'ni almış ve çok beğenmiştim. Yazar bu sefer evde mutluluğun yollarını bulmaya odaklandığını söylemiş ancak aldığı kararlar ve uyguladığı yöntemler önceki kitabıyla benzer tabi. Bu sefer 9 aylık bir program belirlemiş ve yine önceki gibi her ay aldığı kararları titizlikle uygulamaya çalışmış.

Rubin sevdiği bir işi, mutlu bir ailesi olan sağlıklı bir kadın, bu kadar şanslı biri olduğu halde neden umduğu kadar mutlu olmadığının üstünde düşünmüş ve mutluluğun aslında bizim sandığımız şey olmadığı sonucunu çıkarmış. Yaptığı gözlemlerde "kokulara odaklanmak" gibi çok basit eylemlerin bile hayatımızdaki küçük mutluluklardan biri olabileceği sonucunu çıkarmış. Örneğin bir ay evde mutfaktan geçerken durup bir mandalinayı koklamanın o sıradaki duygularını değiştirebileceğini söylüyor. Sonra kendisine evinin bir köşesinde bir "koku mihrabı" oluşturuyor ve sevdiği kokuları güzel bir tepsinin üzerinde evinin bir köşesine yerleştirip arada bir onları kokluyor ve kendini daha iyi hissediyor:)
Size daha etkili gelebilecek başka bir karar ise; eve gelen ve giden kişileri karşılama ve uğurlamada çok daha sıcak davranılması, yazar bu kararını eşi ve çocuklarına da bildirip onlardan da buna katılmalarını istemiş ve gerçekten bu kararları onları çok daha sıcak bir aile haline getirmiş. Kısacası küçük şeylerin hayatımızı ne kadar derinden etkileyebileceğinin çarpıcı örneklerini veriyor yazar.

Rubin aldığı kararlar ve bunları uygularkenki deneyimlerinin yanı sıra titiz araştırması sırasında okuduğu sayısız kitap ve araştırmalardan da yeri geldikçe alıntılar yapıyor, böylece ortaya okunması oldukça kolay ve keyifli bir kitap ortaya çıkıyor. Okurken kesinlikle size de kendi mutlululk kaynaklarınızı keşfetmek için ilham veriyor. Şu soruları kendinize sorararak başlayabilirsiniz;
1. Kendinizi iyi hissetmenizi ne sağlar? Hangi aktiviteleri eğlenceli, ttaminkar ya da enerji verici bulursunuz?
2. Kendinizi kötü hissetmenize ne sebep olur? Hayatınızdaki can sıkıntısı, öfke, küskünlük kaynakları nelerdir?
3. Hayatınız konusunda doğru olmadığını hissettiğiniz ve değiştirmek istediğiniz neler var?
4. Bir gelişim atmosferi oluşturmanıza olanak sağlayacak kaynaklara sahip misiniz?

Kitabın sonunda da mutluluk konusunda gayet yüklü bir kaynakça verilmiş. Kısacası okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap.
Yalnız kitabın çevirmeni ve editörü (yayın yönetmeni mi oluyor?), malesef yazar kadar iyi bir iş çıkartamamışlar demek zorundayım. Kitapta bir sürü yazım yanlışı vardı, "egzersiz" kelimesi defalarca "eksersiz" şeklinde yazılmış, bunun dışında da rahatsız edici bir çok hata vardı, koskoca bir kitabı çevirmek düzenlemek tabi ki kolay bir iş değil ancak daha titiz olunabilirdi, hele de böyle çok satan bir kitapta.

4 yorum:

  1. Mutluluk konusunda her şeyi okurum. Keşke görsel olsaymış diye düşündüm seni okurken. daha eğlenceli olabilirdi. Kapak tasarimini çok beğendim. Editör hataları gerçekten çok önemli. Okuyucuya kötü izlenim veriyor. Tek bir harfin hatası bile kitabı okuyucu gözünde düşürebiliyor. Teşekkürler tanıtım çok güzeldi. Zevkle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ve ilk kitabı seveceğinizi tahmin ediyorum, bu kitapta yazarın eviyle ilgili yaptığı değişikliklerle ilgili bir kaç fotoğraf da vardı, mesela duvarına yaptırdığı çiçek çizimi veya kızına aldığı kolyenin resmi gibi:) Kapak tasarımı bence de çok hoş, insana daha kapakta mutluluk veriyor:) Haklısınız hatalar gerçekten okuyucuyu soğutuyor, küçük bir hata deyip geçmemeli.. Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim Defne Hanım, sevgiler:)

      Sil
  2. koku işini sevdim, o olabilir bak :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de, simdiden evi kokulu mumlarla doldurmus durumdayim zaten:)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...