3 Temmuz 2013 Çarşamba

Gece Tabloları - E.T.A. Hoffman

Can yayınlarının Gorik-Romantik serisine ait bir kitap. Özellikle kitabın arka kapak yazısı hayli etkileyici;

"Gece Tabloları, Aydınlanmacı bir aklın "bilinmeyen" olarak damgaladığı, ürkütücü bulduğu için hayatın dışına attığı dünyalara kapı aralıyor. Bu öyküler okurun uçurumun kenarındaki hastalıklı ruhların, suçun ve kötülüğün, fantazmanın ve deliliğin, doğaüstünün ve bilinmezin dünyasına taşıyor.
...
Gece tabloları'nın ilk öyküsü "Kum Adam", yayınlanmasından 100 yıl sonra Freud'un 'tekinsiz' kavramın oluşturmasına zemin hazırlamış; Freud aynı adlı ünlü makalesinde Hoffmann'ın bu öykülerde geceye yüklediği anlamı, tüm karmaşasıyla modern kültürün insan ruhundaki tezahürü şeklinde ele almıştır.

Öykülerini, gerçekliğinden şüphe duyulmadan hayalle bezeyen E.T.A. Hoffmann'ın eserleri, fantastik realizmin başyapıtıdır."

Bu arka kapak yazısını okuyunca hemen okumak istediğim bir kitap oldu Gece Öyküleri. Yazarımız 1776'da Almanya'da doğmuş. Bu 8 öyküden oluşan kitabını da 1816-1818 yılları arasında yazmış. Yazarın eşsiz hayalgücü pek çok opera bestecisine ve Poe, Puşkin Dostoyevski gibi yazara da ilham vermiş.

328 sayfa olan kitap 8 öyküden oluşuyor, bu da ortalama olarak bir öykünün 50 sayfaya yakın olduğunu gösterir. Öykülerin gerçekten yaratıcı olduğunu söylemeliyim ancak çok uzun olmaları ve yazarın "romantik" dili okurun konudan kopmasına yol açıyor. Benim için öyle oldu ve öykünün sürükleyiciliği ortadan kalktı. Bu nedenle ben son 100 sayfa içinde olmama rağmen kitabı bitirme gücünü kendimde bulamadım.

Bu kitabı bir kaç ay önce almıştım ama şu an gotik-romantik serisinden başka bir kaç kitapla birlikte D&R'ın 5 TL kampanyasında bulmanız mümkün. Benim için bu seri hayal kırklığı oldu, malesef gotik-romantik'in "romantik"i olmasa daha iyiymiş, bu seriden gördüğüm gotik akım "romantizm"in uslübuyla bir arada iyi sonuç vermiyor, keşke Can yayınları "çağdaş gotik" şeklinde bir seri çıkarsaymış:) Keyifli okumalar.

0 kalem yazmış:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...